Günümüzde pek çok ebeveyn BLW nedir sorusunu gündeme getiriyor. Açılımı Baby Led Weaning olarak bilinen BLW, katı gıdaya geçişte bebeğin kendi kendine beslenmesini ifade ediyor.
Bebek beslenmesi yöntemleri arasında yer alan BLW hakkında bilmeniz gereken tüm detaylar yazımızın devamında sizi bekliyor. Keyifli okumalar!
BLW (Baby Led Weaning) Yöntemi Nedir?
Bebeklerin ilk 6 ay boyunca anne sütü ile beslenmesi tavsiye ediliyor. Ardından ise yeni gıdalarla tanışma konusu gündeme geliyor. BLW yani Baby Led Weaning yöntemi, bebeğin yetişkin olan aile bireyleriyle birlikte herhangi bir aracıya gerek duymadan, kendi elleriyle beslenmesini amaçlıyor.
Burada hedeflenen, geleneksel kaşıkla besleme yöntemi yerine, bebeğin pasif bir alıcı konumundan sıyrılmasını sağlayarak kendi başına beslenmesini sağlamak. Baby Led Weaning yöntemi ile beslenmenin daha eğlence hale getirilmesi, bebeğin motor ve zihinsel gelişiminin de desteklenmesi amaçlanıyor. Bebekler bu sayede gıdalarla bağ da kurabiliyor.
BLW (Baby Led Weaning) Yöntemi Neden Uygulanır?
BLW yöntemi, bebeğin kendi kendine beslenme alışkanlığı kazanırken, gıdalarla pozitif bağ kurması ve beslenme kültürüyle tanışması için uygulanıyor.
BLW (Baby Led Weaning) Yöntemi Hangi Yaş Grubuna Uygulanabilir?
Baby Led Weaning yöntemi, belirli bir motor gelişimine ulaşmış bebeklerde uygulanabiliyor. Yani yalnızca rahat ve dik pozisyonda oturabilen bebeklere BLW yöntemi uygulayabilirsiniz. Bu süreç içerisinde bebeğin ek gıdalarla tanışma aşamasında ailenin diğer bireyleriyle beraber sofraya oturması, birlikte yeme kültürüne alışması ve anne baba gibi besleyici bir figüre bağımlı olmadan kendi hızı ve arzusuyla besinlere ulaşarak beslenebiliyor olması hedefleniyor.
Bebeklerde ilk 6 ayın ardından yaşanan beslenme sürecinde, önemli bir kısım yine anne sütünden temin ediliyor. Bunun yanı sıra başlanan ek gıdalar, mamalar ve bebeğe verilen ürünler; bebeğin anne sütü dışındaki gıdalara da alışması için zemin hazırlıyor.
BLW (Baby Led Weaning) Yöntemi Nasıl Uygulanır?
Eğer siz de bebeğinizi, kendi başına yemek yemesine alıştırmak istiyorsanız BLW yöntemini uygulayabilirsiniz. Peki ama nasıl?
BLW (Baby Led Weaning) yöntemini bebeğinize güvenli bir biçimde uygulamak için bazı unsurlara dikkat etmeniz önem taşıyor. Bebeğinize BLW yöntemi uygulamak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
- Öncelikle; bebeğinizin dik bir biçimde ve önündeki yemeklere rahatça erişebileceği bir pozisyonda oturuyor olması gerekiyor. Dilerseniz mama sandalyesi de kullanabilirsiniz.
- Bebeğiniz bu yöntem aracılığıyla beslenirken, yemeklerini eliyle tutacağı için ellerinin temiz olması da önem taşıyor.
- BLW için en önemli unsurlardan biri de mevsime uygun meyve ve sebzelerin tercih edilmesi. Bebeğinize sunacağınız mevsimine uygun sebze ve meyveleri parmak boyutunca (5 ila 6 cm) keserek ne çok sert ne de çok yumuşak olacak biçimde, buharda ya da suda haşlayarak hazırlayabilirsiniz.
- Buradan sonrası ise tamamen bebeğinize kalmış! Hazırlamış olduğunuz yiyecekleri bebeğinizin önüne koyabilirsiniz. Sonrasında bebeğinizin yemeğini incelemesine ve tanımasına izin vermelisiniz.
- Bebeğinizi yemek boyunca yalnız bırakmamaya özen gösterin ve gözetim altında tutun.
- BLW yöntemi ile bebeğinize üç gün boyunca her öğünde aynı gıdayı hazırlamanız gerekiyor. Bu sayede bebeğinizin tatları öğrenmesini sağlayabilir ve aynı zamanda olası alerjik tepkileri de gözlemleyebilirsiniz.
BLW (Baby Led Weaning) Uygularken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?
BLW yöntemi, az önce de bahsettiğimiz gibi rahat ve dik pozisyonda oturabilen bebeklere uygulanabiliyor. Bu yöntemi uygularken de dikkat etmeniz gereken unsurlar bulunuyor. İşte BLW yöntemini uygularken dikkat etmeniz gereken unsurlar:
- Özel ihtiyaçları bulunan ve çeşitli sağlık problemleri nedeni ile özel bakım isteyen prematüre doğan, çiğneme ya da yutma fonksiyonları tam gelişmemiş, motor fonksiyonları ihtiyaç duyulan ölçüde gelişmemiş olan bebeklerde BLW yöntemi uygulanması uygun görülmüyor.
- BLW yönteminde amaçlananın bebeğin kendi kendine beslenmeye alışmak olduğunu unutmamalısınız. Bebeğin günlük gıda ihtiyacını kendi kendine karşılaması hedeflenmiyor.
- BLW yöntemi sırasında bebeğiniz etrafı kirletebiliyor ve beslenmeyi oyun haline getirebiliyor. Böylesi anlarda ebeveynlerde sabırsızlık ve stres görülebiliyor. Bu noktada sabırlı olarak, bebeğinizi uygun bir şekilde beslenmeye teşvik etmeniz gerekiyor.
- Beslenme sırasında bebeğinizi yalnız bırakmamalısınız. Olası komplikasyon durumunu önlemek ve gerekli durumlarda müdahale etmek için bebeğinizi gözlemlemeniz gerekiyor.
- Bebeklerin yutma fonksiyonu, yetişkinler kadar gelişmiş değil. Bu nedenle boğulmaya neden olabilecek boyutlarda mısır patlağı, fındık, üzüm gibi gıdaları bebeğinize vermemelisiniz. Mümkün olduğunda uzun ve bebeğinizin tutabileceği büyüklükte gıdalar tercih etmelisiniz.
BLW (Baby Led Weaning) Yönteminde Hangi Gıdalar Kullanılabilir?
BLW yönteminde tüm gıdalar kullanıma uygun değildir. Aşağıda BLW yöntemi ile beslenmede kullanabileceğiniz gıdalar yer alıyor:
- Muz, kavun, elma ve kavun gibi orta sertlikteki meyveler,
- Mercimek köftesi,
- Tatlı patates, kabak ve havuç gibi iyi yıkanıp pişirilmiş sebzeler,
- Brokoli, avokado, karnabahar gibi gıdalar,
- Uzunlamasına kesilmiş tavuk, köfte, et gibi yumuşak ürünler,
- Penne gibi bebek tarafından kolay tutulabilecek makarnalar.
BLW yönteminde kullanılan gıdalarda bulunan haşlama, buharda pişirme, fırınlama gibi güvenli yöntemleri tercih etmeli, kızartmalardan kaçınmalısınız.
Çocuğunuzun BLW geçiş döneminde; sağlıklı yapısıyla, eğlenceli renkleri ve ilginç tasarımlarıyla Pandish Baby ürünleri çok güzel bir seçenek olacaktır. Bebeğiniz kadar saf Pandish Baby ürünleri, %100 gıda sınıfı silikondan üretilmesiyle BLW dönemlerinin vazgeçilmezi!