Bebeklerin gelişiminde en önemli iki unsur; beslenme ve uyku olarak bilinir. Bu nedenle ebeveynlerin, doğumdan başlayarak bebeklere uygun bir beslenme ve uyku düzeni oluşturması gerekir.
Emziren anne, beslenme saatlerinde fiziki anlamda bebeğiyle bağımlı halde olur. Ek gıdaya geçişle birlikteyse bebek biraz daha bağımsızlaşır. Peki, bebekler kaç yaşından itibaren kendi başına beslenebilir?
Çocuklar Ne Zaman Kendi Kendine Yemek Yiyebilir?
Çocuklar 6. aydan itibaren ek gıdalara geçiş yapmaya başlar. Ardından 8. ayla birlikte ise bireysel farkındalığı yaşamaya adım atar. Bu dönemden itibaren bebeklere kendini ve çevreyi tanıması, öğrenerek gelişmesi için zaman verilmelidir. Pek çok anne baba, bebeğin kendi başına yemek yeme aşamasına geçmesini heyecan içerisinde bekler. Önce ellerle ardından kaşık ile başlayan yemek yeme süreci, daha sonra ise diğer yemek araç gereçlerinin kullanımı ile devam eder.
Bebeğinizin kendi başına yemek yeme alışkanlığı kazanması için öğünlerini sizinle aynı masada yemelidir. Bunun nedeni ise; bebeklerin karşısındaki kişileri taklit ederek öğrenmesidir. Bebeğiniz sofrada sizin hareketlerinizi, kaşık ve çatalı tutuşunuzu büyük bir ilgiyle izleyecektir. Bu sebeple, sofrada olabildiğince çocuğunuzla birlikte oturun. 1 ila 2 yaş arasındaki dönem, bebeğinize kendi başına yeme yemesi için ideal bir zaman olacaktır.
Bebeğinizi Kendi Kendine Yemek Yemeye Alıştırırken Nelere Dikkat Etmeniz Gerekir?
Ek gıdaya 6. aydan itibaren başlayabilen bebeklerin, kendi kendine yemek yemesi için uzun bir yol kat etmesi gerekiyor. Öyle ki; bu süreçte sadece bebeğin ağız yapısının ek gıda ile beslenmeye uygun hale gelmesi yetmiyor. Bebeğin tutma ve kavrama gibi hareketlerinin gelişmesi de önemli. Tüm bunlar göz önüne alındığında, bebeklerin kendi başına yemek yemeye başlaması adına atılacak ilk adım için doğru zaman 8. ay denilebilir. Bunun en önemli sebebi ise; bebeklerin 8. aydan itibaren pek çok şeyi ayırt etmeye başlamasıdır. Yine de her bebeğin öğrenme serüveninin kendine özgü bir biçimde geliştiğini söyleyebiliriz. Genel kabul gören süreç; bebeğin 3 yaşına ulaştığında tamamen kendi kendine yemek yiyebilecek kapasiteye ulaşması ile sonlanmasıdır. Bebeğiniz kendi kendine yemek yemeye başlarken, dikkat etmeniz gereken unsurlar bulunur. Bu belli başlı unsurları ise aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Bebeğinizi zorlamayın. Fiziki olarak gelişimini tamamlamamış çocuklar, yani verilen yiyeceği ya da mama kaşığını elinde tutma becerisine kavuşmamış çocuklar, zorlandıklarında ileri dönemde kendi kendine yemek yemeyi reddedebilir. Hatta yemek yemeye zorlanan çocuklarda iştahsızlık da görülebilir.
- Yemek saatlerini daha eğlenceli hale getirerek bu süreci hızlandırabilirsiniz. Bebeğinizle oyunlar oynayabilir, ilgisini çekecek sunumlar hazırlayabilirsiniz. Ayrıca bebeğiniz için içeriklerine dikkat ederek renkli ve figürlü mama kaşıkları alabilir ve bu sayede yemeğe olan ilginin artmasını sağlayabilirsiniz.
- Bebeğinizin sevdiği gıdalarla sürece başlamalısınız. Bebeğiniz, sevmediği yiyecekleri reddedecektir. Reddedilen bir yiyeceği bebeğe dayatmak, onu bu süreçten soğutacaktır.
- Az önce de bahsettiğimiz gibi bebeğinizle aynı sofraya oturmaya özen göstermelisiniz. Aile sofrasında yemek yemesi hem çocuğun kendi başına yemek yemesini hızlandıracak, hem de sosyal beceri kazanmasına yardımcı olacaktır. Burada aile bireylerinin yemek seçmemesi de önemlidir. Çünkü bebekler aile bireylerini taklit etmeye meyillidir.
- Kendi kendine yemek yeme sürecinde çocuğunuz etrafı biraz dağıtacaktır. Bu aşamada yemeklere dokunmak isteyecek, ister istemez dökecek; hem kendini, hem de etrafı kirletecektir. Etrafı temizlemenin kolay olması açısından bebeğinizin yemek yiyeceği yerin altına örtü serebilirsiniz. Ayrıca tabağı fırlatıp atmaması ya da tabaktaki yiyeceği dökmemesi açısından vakumlu tabaklardan faydalanabilirsiniz. Vakumlu tabaklar masa ve mama sandalyesi gibi düz yüzeylere kolaylıkla yapışır ve bu sayede güvenli bir kullanım olanağı sunar.
- Bebeğiniz gıdayı tanıdıktan sonra artık elle yemek yerine, kaşık kullanımına geçecektir. Böylesi durumlarda bebeğiniz gıdaya elini uzattıkça siz de kaşığı ona doğru uzatabilirsiniz. Bunu yaparken bebeğinizi zorlamamaya özen göstermelisiniz.
- Öğünlerinizi kase içerisine birkaç yemek kaşığı olacak biçimde vermelisiniz. Birkaç kase yiyecek koymamaya özen göstermelisiniz. Bunun nedeni ise; çok fazla seçenek olduğunda çocukların bunu oyuna dönüştürerek yemekten uzaklaşmasıdır.
- Son maddemiz ise en önemlisi: bebeğiniz için sağlıklı ürünler tercih etmeniz gerekir. Özellikle gıda sınıfı silikondan üretilen kaşıklardan ve tabaklardan tercih edebilirsiniz. Bu kaşıklar bebekler için zararlı olan BPA gibi maddeleri, içeriğinde bulundurmadığı için güvenilir bir şekilde kullanılabilir. Bebeğiniz için seçeceğiniz kaşığın bebeğin rahat bir biçimde kavrayabileceği bir tasarımda olması daha kolay alışmasını sağlayacaktır.
Yukarıda bahsettiğimiz unsurlara dikkat ederek, bebeğinizi kendi başına beslenmesi için alıştırmaya başlayabilirsiniz. Bebeğiniz kaşıklara merhaba derken, gıda sınıfı silikondan tasarlanmış güvenilir ürünler seçmek için Pandish Baby sayfasını ziyaret ederek, alışveriş yapabilirsiniz.